Koffein ser ud til direkte at modvirke et indledende stadie til eksempelvis hjertekarsygdomme, diabetes og Alzheimers. Så måske kan kaffedrikning holde dig rask senere i livet.
Kaffe og andre koffeinholdige drikke lader til at kunne holde flere af alderdommens lurende dårligdomme på porten. Det er konklusionen på en ny videnskabelig artikel, skriver Videnskab.dk.
»Det er velkendt, at koffeinindtag er associeret med længere levetid. Det har mange studier vist. Nu har vi fundet en mulig grund til, hvorfor det forholder sig sådan,« siger ph.d. og hovedforfatter på studiet David Furman til Videnskab.dk.
Opdagelsen kan forhåbentlig hjælpe forskerne med at målrette kampen mod flere af de sygdomme, som typisk er forbundet med højere alder, eksempelvis hjertekarsygdomme, Alzheimers og diabetes, fortæller hans forskerkollega ph.d. Mark Davis.
»Vores studie viser, at de underliggende inflammatoriske processer, som er associerede med aldring, og som har direkte indflydelse på hjerte-kar-sygdomme, faktisk kan bekæmpes målrettet.«
Det amerikanske studie er netop et enormt vigtigt bidrag til forståelsen af, hvordan man kan bruge koffein målrettet i forebyggelse og behandling, fortæller den danske professor Thomas Vorup-Jensen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.
Alligevel skal vi endelig ikke tro, at vi undgår al form for sygdom, når vi bliver gamle, bare fordi vi drikker et par kopper kaffe om dagen, slår han fast.
»Vi har jo drukket kaffe i mange år, og mange af os bliver stadig syge. Derfor skal man ikke håbe på en reel mirakelkur i koffeinen, men måske nærmere noget, der kan fungere i kombination med noget andet medicin. Sammenhængen skal undersøges langt mere, før man kan sige, om og hvordan kaffen kan bruges i behandling og forebyggelse,« siger han.
Det er Thomas Vorup-Jensen enig i. Han fremhæver, at der ganske vist ser ud til at være en sammenhæng mellem kaffeindtag og lavere inflammation (og dermed sygdomme i alderdommen), men at det ikke er endeligt bevist.
»Der er sikkert mange stoffer, der også vil kunne forstyrre immuncellerne og stoppe dem i at producere inflammatoriske stoffer. Dermed vil det se ud, som om der er en effekt. Eksempelvis alkohol – det forstyrrer givetvis også. Derfor vil det være nødvendigt at prøve flere forskellige stoffer i flere forskellige scenarier,« siger han til Videnskab.dk.
Tilbage til oversigten